IJsselvallei

Hoogwatergeul

Aan de IJssel vlak bij Heerde ligt de recent aangelegde hoogwatergeul. Dit is een heel bijzonder gebied waar mooi gewandeld en gefietst kan worden.

Waarschijnlijk stroomt er maar één keer in een mensenleven water onder de 800 meter lange brug ‘Kerkdijk’ door. De nieuwe brug vlak bij Heerde, ook wel de Delta-werken van Heerde genoemd, loopt over de inlaat van de nieuwe Hoogwatergeul. De geul zal bij extreem hoogwater verlichting brengen voor bedreigd gebied langs de IJssel.

Onder de brug liggen zestig kleppen die worden opengezet als de IJssel een stand bereikt van 5,65 meter boven NAP. Een acht kilometer lange strook weilanden, 500 tot 1500 meter breed, wordt dan onder water gezet. De strook is niet uitgegraven, er zijn dijken opgeworpen om het water in goede banen te leiden. Als de hoogwatergeul wordt gebruikt, zakt de waterstand in de IJssel 71 centimeter. Van alle projecten die Nederland de afgelopen jaren heeft ondernomen om overstromingen te voorkomen, heeft de hoogwatergeul daarmee de meeste impact op de waterstand. De kans dat Zutphen en Deventer wateroverlast krijgen bij hoogwater wordt een stuk kleiner.

De hoogwatergeul kostte 187 miljoen euro en is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier. De afgelopen 10 jaar zijn op 34 plekken maatregelen genomen om overstromingen te voorkomen. In 2019 is het project afgerond.

Auto- en fietsroute van de Hoogwatergeul

IJssellinie

Iets verderop aan de IJssel richting Deventer ligt Olst, daar kunt u met een pontje oversteken.
Heeft u ooit gehoord van de ‘IJssellinie’, een verdedigingslinie gebouwd na de tweede wereldoorlog, om de Russen tegen te houden?
Stichting De IJssellinie, een vrijwilligersorganisatie, beheert de overblijfselen zoals meerdere bunkers.
Zeker een verrassend en leerzaam uitstapje. Voor nadere informatie: De IJssellinie